Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 juni, 2024 - 17:25Uppdaterad: tisdag, 4 juni, 2024 - 17:26
  • Camilla Gunell och Jesper Josefsson. Foto: Heidi Grandell-Sonck.

Ministrar fick svara på lyssnarnas frågor om vindkraft

Många lyssnare mejlade in frågor om planerna på havsbaserad vindkraft norr om Åland. Ministrarna Camilla Gunell (S) och Jesper Josefsson (C) svarade på dessa efter bästa förmåga.    

Landskapsregeringen försöker på olika sätt driva frågan om havsbaserad vindkraft vidare. Målet är att ordna auktioner om havsområden i norr under 2025.  

Planerna på vindkraft väcker också oro och kritik. Då Ålands Radio bad publiken berätta vad de undrar fick vi in massvis med frågor om allt från militära hotbilder och fiskars välmående till ekonomiska risker.  

Varför är det så bråttom? Vilken roll har Kraftnät Åland? Har landskapet verkligen den lagstiftningskapacitet som krävs? Och hur kan vi vara säkra på att investerarna inte går i konkurs? 

Lena Laitinen som ringde in till studion frågade om ministrarna verkligen är beredda att “offra de unika underbara områden” som är en stor del av Ålands varumärke?  

Camilla Gunell svarade att planerna har en stark demokratisk förankring. 

– Utöver regeringsmajoriteten vill flera partier i lagtinget att vi synar korten. Vi vill inte att den här möjligheten blåser oss förbi. Det här är en möjlighet för samhället att hitta en ny tillväxt, och vi har minsann hål att stoppa pengarna. 

Det är ännu inte bestämt vad som kommer att auktioneras ut, tillade Jesper Josefsson. 

– Miljön är absolut otroligt värdefull och det är därför vi gör väldigt omfattande miljöbedömningar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »