Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 mars, 2018 - 18:01

Narkotika och psykisk ohälsa på Arkipelag

"Samsjuklighet, psykisk ohälsa och skadligt bruk" var samlingsnamnet på den konferens som anordnades på hotell Arkipelag under torsdagen. Åland i dag fick ett samtal med en av föreläsarna, Anders Tengström, docent i psykologi vid Karolinska institutet.

5-10 procent av våra ungdomar testar narkotika. Det visar åtminstone svensk statistik. De är ungdomar helt enkelt, och de testar det mesta här i livet ett par gånger, även alltså narkotika. Men det är bara en liten bråkdel av dem som fortsätter in i ett varaktigt bruk, eller ett missbruk beroende på terminologi.

Det säger Anders Tengström, psykolog och docent i psykatri verksam vid Karolinska Institutet i Solna.

Ett problem i sammanhanget är att unga som fastnar i ett narkotikamissbruk ofta gör det på grund av en eller flera psykologiska störningar. Ska man få dem ur missbruket räcker det inte med att ”ta sig i kragen” eller tvinga dem till avgiftning. Man måste samtidigt behandla de underliggande psykologiska problemen, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »