Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 mars, 2022 - 17:30Uppdaterad: tisdag, 8 mars, 2022 - 18:23
  • Nato har bland annat varit engagerat i piratförsvaret kring Afrikas horn, här är det den amerikanska jagaren DDG 99, USS Farragut, som sänkt ett piratfartyg 2010. FOTO: Cassandra Thompson, U.S. Navy

Nato eller inte Nato?

Ska Finland gå med i Nato eller inte? Frågan är stor på riksnivå; vi tog den till ett köpcentrum i Jomala.

Så ska vi gräva lite i en fråga som vi nästan aldrig pratar om på Åland. Just nu går debattvågorna höga parallellt både i Finland och Sverige om Nato. Ambitionen från bägge ländernas regeringar är att stå så nära Nato det är möjligt utan att ta det avgörande steget och gå med. Just nu i alla fall. Men "tåget har lämnat perrongen och rör sig i riktning mot Nato", som förre utrikes- och statsministern Alexander Stubb tweetade nyligen. 

Hur det ska gå till i så fall, speciellt med tanke på demilitariserade Åland, är förmodligen en komplicerad fråga. Och här, utan egen säkerhetspolitik och utan militär närvaro sedan kriget, har Nato varit närmast en ickefråga.

Men kanske är det dags att vi börjar prata om försvarsalliansen. Frippe Granlund åkte iväg  till ett stort köpcentrum på Åland för att pejla intresset.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »