Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 16:00Uppdaterad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 16:01
  • Kommunminister Nina Fellman och kommunutredare Siv Sandberg. Foto: Owe Sjöblom

Nöjda med kommunutredningen

Idag presenterade kommunutredaren Siv Sandberg sin utredning för Finström, Geta och Sund, och kommunerna är nöjda med utredningen.

Det är kommunerna själva som tagit initiativ om samarbete, och utredningen rekommenderar en sammanslagning. Enligt den tänkta tidsplanen om sammanslagningen går vidare skulle det vara klart 1/1 2019.

Vi hör från landskapets kommunutredare Siv Sandberg säger att en sammanslagen kommun skulle ge en starkare organisation och en stabilare ekonomi för kommunerna.

I Landskapsregeringens förslag för kommunreformen ska Finström, Geta och Sund tillsammans med Saltvik och Vårdö bilda kommunen Norra Åland. Både Saltvik och Vårdö blev tillfrågade om de ville medverka i utredningen men avböjde. I bägge kommuner är man negativt inställd till förslaget från landskapsregeringen om en kommunsammanslagning, och tycker att en eventuell sammanslagning måste ske på frivillig väg.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »