Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:25
  • En klassisk svensk EPA-traktor, med två sittplatser och ett flak (Foto: Wikimedia/MaxW123)

Nytt förslag om EPA-traktorer

I Finland höjs röster för att införa en fordonsklass med vanliga personbilar som strypts ned till en maxhastighet på 30 eller 50 kilometer i timmen, i stort sett motsvarande prestandan hos en mopedbil.

Det är svenska YLE som rapporterar om efterfrågan på en säkrare fordonstyp än mopedbilen. I Sverige har typen, EPA-traktorer, funnits sedan 1940-talet, och med ett krav som träder i kraft i maj i år kommer de också att genomgå besiktning varje år - ett sätt att få ordning på problemet med trimningar.

En mopedbil som kolliderar med en personbil klarar sig ofta väldigt dåligt. 350 kilo plast och lättmetall kommer enligt fysikens lagar att ha väldigt lite att sätta emot närmare två ton plåt. För EPA-traktorn är situationen en annan eftersom de i grunden är en vanlig personbil med samma deformationszoner och samma massa.

Olycksstatistiken talar också sitt tydliga språk. Sedan 2012 har det inträffat 13 allvarliga olyckor med EPA-traktorer inblandade, och två dödsfall i samband med olyckor. Det är mycket lite i en fordonsflotta med drygt 21 000 fordon över sex år, där nästan alla förare dessutom alltså är under 18 år. Men statistiken visar också att lättare olyckor, det vill säga olyckor utan personskador, med EPA-traktorer är vanligare än olyckor med vanliga personbilar, vilket kan tyda på att när en olycka väl sker får den avsevärt lindrigare följder eftersom förare och passagerare sitter bättre skyddade än i exempelvis en mopedbil.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »