Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 september, 2020 - 17:44Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 17:47
  • Det nyupptäckta hålet i Estonias sida. FOTO: Discovery/Fritz Reuter

"Nytt" hål upptäckt på Estonia

26 år på dagen av Estoniakatastrofen delar tv-kanalen Discovery med sig av nya fynd: Ett tidigare oupptäckt, flera meter stort, hål i skrovet.

Onsdagen den 28 september 1994. Datumet är för alltid inpräntat i det nordiska medvetandet. Även på Åland förstås, ett av naven i räddningsoperationen efter att m/s Estonia gått till botten.

För de nordiska regeringarna har saken varit utagerad i mer än två decennier; Olyckan berodde på att bogvisiret lossnade och släppte in sex meter höga vågor på bildäck.

I september förra året upptäckte finska Gränsbevakningen hur det tyska dykfartyget “Fritz Reuter” närmade sig Estonias förlisningsplats. Tyskland har inte skrivit under gravkonventionen, och Estonia ligger på internationellt vatten, mitt emellan Kökar och estniska Dagö, så det fanns ingenting Gränsbevakningen kunde göra mer än att be tyskarna att sluta dyka. Men de dök, de filmade och nu har de nya bilderna nått pressen. Bildsläppet just nu är marknadsföring för tv-kanalen Discoverys program om förlisningen, som går att se via kanalens strömningstjänst Dplay.

Och bilderna visar ett nytt, eller i alla fall tidigare oupptäckt hål i skrovet, drygt en gånger fyra meter stort. Sidorna av hålet buktar, som det ser ut, inåt – som om någonting stort har tryckts in i fartygets sida. Under åren har det förts fram spekulationer om explosioner på bildäck, men en explosion inne i fartyget hade rimligtvis fått kanterna på hålet att bukta utåt, inte inåt.

Estniska regeringens experter bedömer hur som helst att hålet antagligen skapats av ett tryck utifrån på över 500 ton.

Nu har Estland, Sverige och Finland kommit överens om att inleda en helt ny undersökning av förlisningen, med Estland som huvudman för undersökningen. Detta enligt estniska regeringskällor under måndagen.

I Åland idag hörde vi Kaj Jansson, mångårig sjösäkerhetsexpert, om vad han tror om den nya upptäckten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »