Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 december, 2023 - 17:13Uppdaterad: fredag, 1 december, 2023 - 17:14
  • Marcus Måtar på sin plats i lagtinget. Foto: Fredrik Hitonen.

Ob om LR:s lönelyft: Ökar politikerföraktet

Obunden samling riktar skarp kritik mot arvodeskommissionens beslut att höja landskapsregeringens löner med 30 procent.   

Också i våras då talmanskonferensen hade lagt fram ett förslag om en motsvarande löneförhöjning var partiet kritiskt och då lagtinget beslöt att ge över frågan till arvodeskommissionen hoppades man på en annan bedömning.   

Arvodeskommissionens stora höjning motiveras framför allt med att man vill återställa löneskillnaderna mellan lagtinget och landskapsregeringen. Den motiveringen köper inte Obunden samlings Marcus Måtar

– Två fel blir inte ett rätt. Det var en överdriven löneökning som gavs till lagtinget, säger han.

Måtar tror heller inte på kommissionens förhoppning om att löneförhöjningen kommer att locka personer från näringslivet till politiken.  

– De överdrivna höjningarna, som kommer på ett bräde, är åt helskotta och skapar politikerförakt och därför borde man inte syssla med det, säger han.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »