Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 februari, 2018 - 17:33
  • Det är Rainer Åkerblom som bestämmer vem som ska få sälja sitt bryggeriöl

Öppet för ölbryggerier att söka försäljningstillstånd

Från och med årsskiftet är det tillåtet att sälja hantverksöl direkt från bryggerierna till privatpersoner, upp till en alkoholhalt på 12 procent. Allt som krävs är ett tillstånd från Statens ämbetshus.

Men det börjar bli många regler nu. "Detaljhandelstillstånd för alkoholhaltiga drycker" ger butiker rätt att sälja öl, alkoläsk och cider till konsumenter, så länge alkoholhalten är 5,5 procent eller lägre (lagstiftaren är tydlig i överkant och specificerar gränsen i volymprocent etylalkohol - som om det ens vore tänkbart att sälja alkoholhaltiga drycker med metylalkohol, alltså träsprit). Men "detaljhandelstillstånd för hantverksöl" ger ölbryggeriet rätt att sälja drycker med en alkoholhalt på 12 procent, men det inbegriper inte drycker där alkohol är en tillsats, och drycken måste bygga på säd, exempelvis korn, och humle. Slutligen finns det utskänkningstillstånd att söka, A, B eller C. För en pub med eget mikrobryggeri (en allt vanligare företeelse) skulle det bli tre olika tillstånd, tre olika lagar och två olika tillsynsmyndigheter - med olika krav på verksamheten.

Wille Valve, socialminister, och Raine Åkerblom, statens utsedda alkoholtillståndsgivare, reder ut begreppen. Klart är att mikrobryggeriet Open Water Brewery är glada över den nya möjligheten att sälja öl direkt till folk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »