Pensionschocken bara en marginaljustering för Sverige
Få skulle acceptera att få sin lön sänkt med fem procentenheter utan motivering, men de som jobbat i Sverige och räknat med att få en viss summa utbetald i pension hemma på Åland har fått uppleva just det. För Finansdepartementet i Stockholm ser det inte som något problem, och Skatteverket följer bara lagen.
I veckan kunde vi berätta om hur den svenska schablonskatten för pensionärer, alltså den skatt som dras på pensionen för de som bor på Åland men har jobbat en del av, eller hela, sitt liv i Sverige, har höjts med fem procentenheter. Särskild inkomstskatt, SINK, kallas skatten.
För Finansdepartementet i Stockholm handlar det om en mycket liten justering av en i stort sett obetydlig skatt som ger den svenska statskassan ett tillskott på blygsamma 37 miljoner euro. Svenska staten fick 2017 in 100 miljarder euro i skatteintäkter. SINK-skatten står för bråkdelar av en promille av dem. Men för det socialdemokratiskt styrda departementet är det helt följdriktigt att skatten höjs för att i någon mån motsvara inkomstskatten i Sverige.
Vi har pratat med den högsta politiska tjänstemannen i den svenska regeringen, statssekreterare Leif Jakobsson (S) som dessutom är vice ordförande i skatteutskottet. Han är tjänstledig från sin plats som riksdagsledamot för att kunna ta jobbet som statssekreterare. Som socialdemokrat som står nära finansminister Magdalena Andersson är han medansvarig till skattehöjningen. Och han tycker inte den är märklig alls, berättar han i inslaget.
Kungariket Sverige har förstås suverän rätt till sina egna skatteverktyg, det är svårt för att inte säga omöjligt att göra något åt. Speciellt för Åland. Men, anser de drabbade pensionärerna, Sverige kunde väl i alla fall ha berättat om höjningen innan den trädde i kraft så att man åtminstone hade fått en rimlig chans att anpassa sin hushållsekonomi.
Riksdag och regering skickar inte ut några brev om skatteändringar, det är Skatteverkets uppgift. Men sådant sysslar inte de med heller. I stället föreslår rättsexpert Britt-Marie Hallberg-Eriksson vid Skatteverket i Karlstad att man ringer till servicetelefonen.
Åland i dag testade. Vi hamnade i telefonkön som nummer 119, med en förväntad kötid på 30 minuter - enligt telefonsvararen.