Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2017 - 17:52
  • En fullt laglig xenonstrålkastare på en Honda. Bild: Wikimedia

Polisen varnar för xenonbyte

På motorfordonsbyrån upptäcker man felaktigt uppgraderade bilstrålkastare varje dag, och nu varnar polisen för att det för det mesta blir olagligt att köra runt med xenon-konverterade lyktor. Men det finns en lösning på problemet.

Det finns fördelar med xenonstrålkastare. Du får ett större ljusflöde per watt, och chanserna att se det där rådjuret och stanna i tid ökar. Att själv byta från halogen till xenon är inte särskilt svårt, och det finns gör-det-själv-paket som rent mekaniskt innehåller allt du behöver för runt 100 euro. Problemet är att det med stor säkerhet blir en olaglig konstruktion.

Enligt polisen ger sådana installationer en felaktig ljusbild som bländar medtrafikanterna. Därmed är de olagliga att använda, och så får du böter. Inte nödvändigtvis för att du kör runt och bländar folk, utan för att du saknar godkända hel- eller halvljus på bilen.

Motorfordonsbyråns trafikinspektör Tom Latvala förklarar hur man gör för att hamna på den lagliga sidan av xenondilemmat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »