Restaurangbranschen, inte en bransch för dig med familj?
Restaurangbranschen är en bransch med hög omsättning av personal, och en bransch där man inte stannar så länge. Det säger Michael Björklund vid Smakbyn, och han får medhåll.
Smakbyn håller för första gången sedan starten 2012 vinterstängt, och krögare Michael Björklund säger att det varit kämpigt att hålla verksamheten igång under vintersäsongen. Under perioden där restaurangen håller stängt säger han att personalen har en möjlighet att åka runt och lära sig på andra restauranger. Han säger också att eftersom restaurangbranschen är som den är med oregelbundna tider, mycket helg- och kvällspass och stress så stannar de flesta bara kvar under en kort period i sitt liv. Den unga personalen jobbar en stund för att sedan gå vidare till en annan bransch.
Och Björklund får medhåll från både Conny Jansson som äger restaurangen Seagram på Föglö, och två lärare på Hotell- och restaurangskolan. Conny Jansson som också har sin restaurang säsongsöppet säger att han har en stor omsättning av personal, och att det kan vara tufft att kombinera en karriär i restaurangbranschen med familjelivet.
Wiking Sjögren, lärare för kockeleverna, och Jan-Erik Sundström, lärare i restaurangämnen säger att det är en tuff bransch. De har sett elever som dels utbildar för att kunna försörja sig under kommande studier med deltidsjobb på t.ex. ett café, men också elever som beslutat redan innan utbildningen är slut att branschen inte är för dem. De som stannar kvar i branschen är dem som verkligen brinner för yrket. Att restaurangbranschen är bransch där personalomsättningen är hög och dit många unga söker sig tror de inte kommer ändras.