Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 september, 2020 - 17:21Uppdaterad: torsdag, 17 september, 2020 - 17:40
  • Datorbedrägerier, med eller utan suspekta uppringare, blir allt vanligare FOTO: Wikimedia/CC

Så fungerar bluffsamtalen

Har du blivit uppringd av någon som säger sig arbeta på Microsoft, och som vill att du gör några inställningar på din dator - från ett telefonnummer som du inte känner igen? Så här fungerar det.

Först och främst: Om det ringer från ett utländskt nummer du inte känner igen - svara inte. Den allra lindrigaste konsekvensen blir att ditt nummer listas som aktivt, och då kommer du garanterat att bli uppringd igen. Den värsta konsekvensen är att du blir lurad på stora summor pengar.

Bedragarna vill att du gör inställningar på din dator som gör det möjligt att ladda ned en trojan som lämnar över styrningen av din dator till bedragarna. Sedan kan de använda din dator och dina personuppgifter för vad som helst, vanligen för att föra över pengar från dig till dem. Förfarandet är vanligt i hela västvärlden, samtalen kommer från callcenteranläggningar i Indien och Pakistan och det finns i praktiken ingenting en nationell polismyndighet kan göra åt problemet.

Det berättar kriminalkommissarie Jan Olsson som arbetar vid Sveriges nationella it-brottscentrum. Han är väl bekant med typen av bedrägerier och berättar hur det går till. Åland idag har också pratat med Tom Bengtsson, tf vd på Ålcom.

Fotnot: Åland idag har varit i kontakt med Polisstyrelsen i Helsingfors, som valt att inte medverka i dagens sändningar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »