Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 november, 2021 - 18:04
  • Så ser en tunnel byggt enligt den internationella T9,5-standarden ut. Vägbanan är just 9,5 meter bred och saknar mellanväggar.

Så säger tunnelgurun om den norska utredningen

Hans Holmström säger det själv: Landskapsregeringen skulle antagligen inte ha utrett frågan på nytt om han själv inte börjat skapa intresse kring den. Så vad tycker han då om den officiella norska fackmannautredningen av Föglötunneln?

Förmodligen är det sant: Om Hasse Holmström och Otto Hojar aldrig dragit igång sin PR-kampanj om att bygga en tunnel mellan Lumparland och Föglö så hade landskapsregeringen aldrig lyft frågan – igen. I stället skapade de ett så stort intresseunderlag att det blev närmast omöjligt att inte göra sakpolitik av tunneln; Veronica Thörnroos hade ju redan avfärdat hela idén som trafikminister. Två gånger.

I slutet av förra veckan kom den beställda utredningen från Norge, där man ju bevisligen har en del erfarenhet av att gräva just föglötunnlar – inte minst åt Färöarna som ju ofta får stå som modell för det åländska initiativet. Och oavsett vad man anser om att lägga hundratals miljoner på vad som trots allt ändå bara är ett väldigt långt hål i marken så gör rapporten hela idén mer påtaglig, mer verklig.

Eller? Vad tycker Hans Holmström om den? Och vilken roll ser han för sitt infrastrukturbolag FS Links i framtiden? Det berättade han om i onsdagens Åland idag.

Fotnot: Vill du läsa hela den norska utredningen? Du hittar den här. Notera att den är uppdelad i flera PDF-dokument, länken leder till en ZIP-komprimerad mapp med alla dokument. Klicka på "ladda ned", och packa sedan upp filen. Först därefter kan du läsa innehållet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »