Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 maj, 2021 - 17:58Uppdaterad: måndag, 10 maj, 2021 - 18:03
  • Huvuddelen av allt våld i nära relationer står män för. FOTO: Wikimedia/CC (bilden är ett montage).

Så ska mäns våld stoppas

Var tredje kvinna blir utsatt för våld, eller sexuellt våld, under sin livstid.

Trettio procent av alla döttrar, sambor, hustrur, mammor och far- och mormödrar har blivit slagna eller kommer att bli slagna under sin livstid. Antingen för att en mans argument tryter, eller för att han vill ha sex mot hennes vilja. Alla män slår inte, men de allra flesta som slår är män. Det är ett faktum man inte kan bortse ifrån. Det där argumentet många män försvarar sig med: "Det är inte alla män som är våldsamma", är visserligen sant. Men det hjälps inte riktigt när den manliga övervikten bland förövare är så stor. Och när förhållandet är det omvända, att kvinnan slår och mannen blir slagen, så är mannen oftast större och starkare och därmed ändå inte lika utsatt.

De här argumenten och synpunkterna diskuteras i morgon, tisdag, på ett webbinarium. Det är Folkhälsan som håller i det, men en lång rad organisationer är med på varsitt litet hörn. Rädda barnen och Brottsofferjouren för att två exempel. Och alla som är intressserade kan vara med. 

Åland idag diskuterade frågorna med Christina Wikner-Löthman, som är familjeterapeut, Annina Pelli från Brottsofferjouren och Tony Johansson som jobbar som fältare.

Fotnot: Webbinariet är öppet för allmänheten. Du hittar instruktioner för att delta här.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »