Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 juli, 2021 - 17:54Uppdaterad: måndag, 12 juli, 2021 - 18:13
  • Cyanobakterier i Östersjön (observera att det här är en illustration, det är ingen bild av läget just nu!) FOTO: SMHI

Så vet du om cyanobakterier är cyanobakterier

Mängden cyanobakterier i våra vatten kan ändras snabbt, mycket snabbare än vad som går att mäta. Så här vet du om geggan i simvattnet är de farliga bakterierna.

De brukar kallas blågröna alger, men det här är lite knepigt eftersom det visserligen finns alger som har en färg åt det blågröna hållet, men de små vattenlevande växterna vi behöver vara vaksamma med är i själva verket ansamlingar av cyanobakterier och inga alger - även om de är snarlika alger till sin uppbyggnad. Det är i första hand två arter som vi ska se upp med; Aphanizomenon flos-aquae, och den giftiga Nodularia spumigena. Geggan? Det är slem som bakterierna utsöndrar som ska hålla ihop kolonierna av bakterier. Och de är verkligen farliga. Man kan bli ordentligt sjuk av en kallsup, och sällskapsdjur kan dö om de dricker av vattnet. Och just nu går larmet om omfattande bakterieförekomster i vattnen runt Åland.

Men det finns knep för att ta reda på om sörjan i vattnet bara är äcklig men går att simma i, eller om du verkligen bör hålla dig på land. Badvattentestare Jim Magnusson vid ÅMHM tipsar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »