Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2022 - 17:09Uppdaterad: tisdag, 29 november, 2022 - 17:10

Separata kärl för textiler på kommande

Modeindustrin beräknas stå för 10 procent av de globala koldioxidutsläppen, mer än internationella flygningar och sjöfart tillsammans. Vid framställningen av kläder används mängder med vatten och kemikalier.

Enligt Europeiska miljöbyrån står tvätt av kläder för 35 procent av de primära mikroplasterna som släpps ut i miljön. Man skulle kanske med rätta kunna kalla textilier för ett problemavfall.
Det bästa för miljön är såklart återanvändning av kläder och textilier. Men vad händer med textilerna som kasseras? Går allt att återanvända? Senast vid årsskiftet är alla åländska kommuner skyldiga att ha separata kärl för avlagda textilier. Vår reporter Ann-Christine Karlsson har sökte sig till Mise för att prata mer om den här saken, som även lyfts under tisdagskvällen i samband med en paneldiskussion som ordnas av Abf Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »