Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 februari, 2021 - 17:23

Skillnad på gym och gym i coronatider

Gymnäringen är en prövad bransch. På gym möts normalt många människor, en företeelse som inte inte är helt lämplig under en pandemi. Så branschen anpassar sig så gott man kan.

Gymmarknaden på Åland domineras som bekant av två större träningsföretag, Träningsverket och Avancia. Och branschen är hårt drabbad.

I Norge och Danmark räknar man med att 30-40 procent av kundbasen bara försvunnit, och i bägge länderna har gym tvingats stänga under långa perioder. I Sverige har man haft en öppnare syn på gruppaktiviteter, men också där har gymtränandet minskat kraftigt.

På Åland tycks bilden vara mer varierad.

På Träningsverket har man det tufft, även om man fortsätter hålla öppet som vanligt. Det är märkbara skillnader mot hur det är i normala fall. Många av deras kunder är seniorer, som redan från början är generellt mer försiktiga.

- Vi har lidit och lider absolut fortfarande. Man har tyvärr också pekat ut träningsanläggningar i media, trots att våra kunder är jätteduktiga på att torka av redskapen efter sig och hålla distans. Men vi håller ut tills det här är över. Vi älskar våra kunder, säger ägaren Kim Janson.

Avancia tycks ha haft det lättare under pandemin. De har tappat någonstans runt 10 procent av omsättningen, siffrorna är inte klara än. Men klart är att de nya karantänssiffrorna påverkar. Vi hör Avancias vd Peter Meklin i inslaget.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »