Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 februari, 2018 - 17:45Uppdaterad: onsdag, 21 februari, 2018 - 17:55

Stadsstyrelseledamot chemtrailförespråkare

Ledamoten i stadsstyrelsen, Birgitta Johansson (Åf), tror inte bara på chemtrails, hon tror på det mesta i konspirationsteoriväg. För Åland idag berättar hon om den judiska konspirationen, nya hemliga världsordningar, den världsomspännande kommunistiska revolutionen som kommer, om mäktiga män i hemliga sällskap och om indiska bönder som begår självmord i tusental. Hon tror själv på alltihop, men säger att det inte är frågor hon hittills drivit i stadsstyrelsen i Mariehamn.

Birgitta Johansson tycks ha snappat upp gamla myter och små bitar här och var från en lång rad konspirationsteorier, samtliga avfärdade av vetenskapen. Den judiska konspiration hon är inne på bygger till exempel på medeltida mytbildning, och som användes av nazisterna för att avhumanisera judiska medborgare. Chemtrails ingår, men bara som en liten del. Den kommande kommunistiska revolutionen, dessutom initierad av USA, utgör en annan.

Att ha en flackande verklighetsuppfattning är förstås varje människas rätt. Men som ledamot i Mariehamns stadsstyrelse blir övertygelsen problematisk eftersom den intellektuella plattformen för fattade beslut är lite komplicerad att förstå sig på. Därför har vi bett Birgitta Johansson att utveckla sitt resonemang kring sin egen världsbild.

Johansson sitter på Ålands Framtids stol i stadsstyrelsen, och partiordföranden, Axel Jonsson, säger att situationen är problematisk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »