Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2016 - 17:30Uppdaterad: tisdag, 1 november, 2016 - 17:33
  • Marieham, Jomala och Lemland har funnit varandra i samarbetet med KST. Foto: Hasse Persson-Bru

Stormöte om KST

 ”I värsta fall blir vi på Norra Åland en satellit till Mariehamn och det tror jag inte att våra invånare uppskattar,” säger Roger Höglund, kommunstyrelseordförande i Finström, apropå att Marieham, Jomala och Lemland nu är överens om hur man kan tänka sig att samarbeta inom KST.

Att de norråländska kommunerna Geta, Finström, Saltvik, Sund och Vårdö förhandlar om ett samarbete gällande kommunernas sociala service, KST är känt sedan tidigare. Men nu finns långt gångna samarbetsplaner mellan Jomala, Mariehamn och Lemland om hur man skulle kunna bygga upp en gemensam socialtjänst med Mariehamn som värdkommun. Under tisdagen hölls ett stormöte dit alla kommuner var inbjudna. Initiativtagare var Petri Carlsson, stadsstyrelsens ordförande. Förutom att presentera utkastet till det avtal om ett samarbete mellan de tre kommunerna var syftet med mötet att även sätta igång processen hos de kommuner som ännu inte har presenterat något eget förslag.

Både norra Åland och Jomala, Lemland, Mariehamn är öppna för att samarbete med fler kommuner. Uppdraget från landskapsregeringen är att presentera en helhetslösning för hela Åland. Vi bjöd in Petri Carlsson och Roger Höglund, kommunstyrelseordförande i Finström för att höra hur de såg på mötet, om de separata processerna som pågår och hur de ska kunna integreras framöver och vad som egentligen händer om någon kommun väljer att stå utanför en gemensam KST-lösning.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »