Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 december, 2023 - 17:35Uppdaterad: måndag, 11 december, 2023 - 18:04

Tidigare lantråd om regeringsprogrammet: ”Man måste komma till skott nu”

Ålands radio bjöd in de tidigare lantråden Viveka Eriksson (Lib) och Roger (MSÅ) Jansson för att kommentera och analysera regeringsskiftet 2023. 

De tidigare lantråden konstaterar att Katrin Sjögren tar över efter en regering som präglats av turbulens, både yttre händelser som pandemin och kriget i Ukraina och inre slitningar och konflikter. 

Viveka Eriksson hoppas att den nya regeringen tar ett grepp om framtiden, och att man bygger upp sitt arbete så att kommande regeringar inte river upp det man beslutar. 

– I Finland är det som inte står i regeringsprogrammet nästan är hopplöst att åstadkomma. Hos oss är det inte lika svårt. Men visst är innehållet i regeringsprogrammet och förhandlingarna kring det viktiga, säger Jansson och betonar att det är viktigt att regeringspartierna har lyhörda lagtingsgrupper om arbete ska fungera.

– Och man måste också ha bra system för hur man sköter konflikter, för det kommer alltid att uppstå konflikter. Man behöver ha väldigt tydligt nedskrivet hur det ska gå till. Personkemin är väldigt viktigt, och i den kommande regeringen tror jag att där finns ganska bra förutsättningar, säger Eriksson. 

Jansson och Eriksson funderar lite på de eventuellt kryptiska formuleringarna om kommunerna. 

– Min modell är att vi behöver en kommun, Viveka Eriksson 

– Jag hoppas att vi inte fastnar i frågan om antalet kommuner, säger Roger Jansson. 

 

I ljudinslagen hör ni två längre diskussioner med de tidigare lantråden. Del ett är innan regeringsprogrammet presenterades och del två är efter presentationen. Här kan du se presentationen av regeringsprogrammet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »