Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 april, 2024 - 09:59Uppdaterad: torsdag, 25 april, 2024 - 11:57
  • Ulf Rundberg. Foto: Johan Ågren.
  • Jesper Josefsson. Foto: Johan Ågren.

Trollingfisket blev en högsäsong för turismen – förbudet är djupt tragiskt, säger fiskeguide

Trollingfisket är en lyckad turistsatsning som vi byggt upp i trettio år, säger fiskeguiden Ulf Rundberg. Han tycker att EU:s fokus måste riktas mot industrifisket i stället.

Ålands Radio rapporterade på onsdagen att EU beslutat att vilda laxar som fångas på åländska vatten omedelbart ska släppas tillbaka.  

Ulf Rundberg, turistföretagare som erbjuder guidade fisketurer med laxtrolling, tycker att beslutet är djupt tragiskt och att man och bör begränsa industrifisket i stället.  

– Det är en verksamhet vi byggt upp i trettio år. Vi har kommit dithän att det är en ny högsäsong. 150 båtar i tre veckors tid – det känns som om man gjort en lyckad turistsatsning.  

Rundberg är noga med att påminna om att trollingfiskarna tar upp väldigt lite fisk. 

– Får de med sig en lax per vecka och person, så är det mycket. 

Också näringsminister Jesper Josefsson tycker att beslutet är beklagligt. 

 – Ett väldigt hårt slag främst mot turistbranschen. Det har varit en viktig säsongsförlängare.

EU-kommissionen utgår från forskningsrapporter och bestämmer hur fiskekvoterna ska se ut varje höst. Från åländskt håll och finskt håll ska man fortsätta arbetet för att möjliggöra laxfiske framöver. Josefsson säger att det känns lite banalt att man går åt fritidsfisket.

– Politiken har kanske inte baserats på hur verkligheten ser ut i det här fallet, vilket det ibland kan bli på EU-nivå, säger Josefsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »