Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 januari, 2018 - 16:37Uppdaterad: tisdag, 16 januari, 2018 - 16:53
  • Pensionshandläggare vid landskapet Monica Clemes.

Vad innebär ändringen av polispensionen?

Polisens pensionsålder har diskuterats flitigt efter att pensionsreformen vars lagutskottsbetänkande röstades igenom i lagtinget förra veckan. Åland Idag reder ut vad det här egentligen innebär.

Särskild uppmärksamhet fick den här frågan efter att en stor del av poliskåren suttit på läktaren i lagtinget och sedan tågat ut i protest efter att förslaget röstats igenom. Men är det mycket väsen för ingenting? Polisen har en åsikt och politikerna en annan, och mitt i allt står Monica Clemes, pensionshandläggare. Vi pratade med henne för att reda ut situationen.

Förslaget är alltså att poliserna får jobba tills de är 70 år, och får gå i pension först vid 65 år, istället för 60 år som det ser ut nu. Men den som jobbar fem år längre tjänar också in mer pengar, och kommer få högre pension säger Clemes. Det tak på pensionsersättningen, det som kallats full pension, finns inte längre säger Clemes.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »