Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 mars, 2024 - 17:29Uppdaterad: fredag, 8 mars, 2024 - 08:33
  • Johanna Wickström och Fanny-Klaara Rundberg. Foto: Fredrik Sonck

“Vi vill att Åland ska visa solidaritet med palestinierna”

I dag har det gått fem månader sedan Hamas terrorattack mot israelisk civilbefolkning den 7 oktober i fjol. Ungefär 1 200 människor dödades och över 200 civila togs som gisslan. Israel har i sin krigföring med Hamas svarat med omfattande bombardemang och krigsoperationer i Gaza där uppemot 30 000 personer dött, de flesta civila, och många av dem barn.

På många håll i världen har det demonstrerats mot våldet. På Åland har den löst sammansatta gruppen Åland för Palestina bland annat ordnat en manifestation vid självstyrelsegården där man krävde att landskapsregeringen hissar den palestinska flaggan och att Åland tydligare tar ställning mot kriget i Gaza. Man har också en namninsamling på gång där man kräver att politiker och företag vidtar kraftigare åtgärder för att stoppa våldet. 

I Ålands Radio berättar gruppens talesperson Fanny-Klaara Rundberg och Johanna Wickström om sin syn på konflikten. 

– När vi har haft kontakt med åländska politiker blir vi ofta hänvisade till riket för att frågan ligger på utrikespolitikens bord. Men Åland har visat ett föredömligt stöd för Ukraina då Ryssland inledde sin invasion för två år sedan. Och vi tänker att man kunde visa samma stöd nu, att fredens öar kan stå upp för fred och internationell rätt oavsett krig och oavsett vilken regim som invaderar, säger Rundberg.  

Hon och Wickström upplever att rädslan för att anklagas för antisemitism avskräcker en del från att visa solidaritet med palestinierna, men konstaterar också att det finns en risk att saklig kritik av Israel blandas med antisemitism. 

– Emellanåt ser man klipp som raljerar om att judar ingår i en världskonspiration och att det är därför Israel kan göra vad de gör. Som palestinaaktivist måste man markera mot det. Det är rasism!    

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »