Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 mars, 2024 - 16:30Uppdaterad: torsdag, 14 mars, 2024 - 17:21
  • Pressbild från nyfilmatiseringen av Stormskärs Maja

Viking Line gör sitt bästa för att rida på Maja-vågen  

Förhoppningarna på Maja-resenärer är stora, men succéfilmens effekt på turismen blir svårt att mäta.  

Känner du till Stormskärs Maja? Det är frågan som möter besökaren högst upp på visit Ålands hemsida med en stor bild på filmens Maja.

Åland gör i år  sitt bästa för att skapa så kallad fotspårsturism. Ålands Museum ordnar en utställning om Stormskärs Maja från april till augusti med bilder, kläder och rekvisita från filmen.

Också Viking Line, en av filmens huvudsponsorer, har marknadsfört filmatiseringen på Åland via sina kanaler. I maj ordnar Viking Line de första organiserade resorna ut till Anni Blomqvists författarhem i Simskäla för besökare från Finland och Sverige. I slutet av april ordnas en motsvarande tur för ålänningar. 

– Det finns bara möjligheter om vi ser till att Åland syns i filmsammanhangen, säger Lena Mörn som är marknads- och försäljningchef för Åland på Viking Line.

Hon berättar att de riktade marknadsföringsinsatserna nyligen inletts, men säger också att det blir svårt att mäta exakt hur stor filmens påverkan på turismen blir. Filmturism ute i världen visar att orter kan få väldigt mycket besök, men Viking Line gissar att många Maja-turister söker sig till Åland “i egen regi” snarare än genom att boka paketresor.  

– Vi hoppas att Åland kan rida länge på Majavågen. När den först serien kom på sjuttiotalet så varade intresset länge och det hoppas vi också nu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »