Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 juni, 2021 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 23 juni, 2021 - 16:51

Bussolyckan i Sveg

I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö i Sverige. Tidigt på morgonen den andra april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.

På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.

Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.

Dokumentären är producerad av Sveriges Radio.

Medverkande:

Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.

Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.

Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.

Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.

Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.

Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.

Mikael Bäckström: Kammaråklagare.

Av: Maria Hansson Botin, Sveriges Radio.

Producent: Ida Lundqvist, Sveriges Radio.

År: 2021.

Programmet publiceras som ett resultat av det så kallade Nordvision-samarbetet. Nordvision är en organisation där Ålands Radio och TV Ab och andra nordiska public service-bolag samarbetar och gratisutväxlar tv- och radiomaterial.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »