Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 mars, 2018 - 12:08Uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 10:37

Dokumentär: Endometrios

Drygt var tionde kvinna i fertil ålder på Åland har sjukdomen endometrios. Det finns inget botemedel för endometrios och man vet inte vad som orsakar den. Det kan ta lång tid att få rätt vård och diagnos, för många avfärdas det som vanlig mensvärk, sådant man får stå ut med om man är kvinna.

Och det kan vara en svår sjukdom att upptäcka, symptomen kan variera kraftigt och alla drabbade kvinnor påverkas olika, och många symptom påminner om vanlig mensvärk, men mycket kraftigare. För lindring erbjuds framförallt hormonbehandling och olika sorters smärtstillande.

För de tre åländska kvinnorna som medverkar i dokumentären har de fått sin diagnos på Åland och nu lärt sig leva med sjukdomen, även om det fortfarande har en stor inverkan på vardagen. Redaktör är Sara Lindroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »