Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 februari, 2022 - 08:00Uppdaterad: måndag, 7 februari, 2022 - 08:00

Landsfadern Urho Kekkonen - mannen, myten, legenden

Urho Kekkonen charmade kvinnorna, han var atleten som krossade sina konkurrenter och han var Finlands mångårige och nästan mytomspunna president.

Han personifierade den politiska makten under flera årtionden och lyckades med det omöjliga; att hålla Sovjet på gott humör, men till vilket pris? Var han i själva verket en marionett och envåldshärskare eller var det tack vare hans politiska skicklighet som Finland behöll sin självständighet och inte ockuperades?

Kekkonen var både älskad och föraktad, samtidigt som hans privatliv fylldes av festande och otrohetshistorier. Efter årtionden vid makten kantades hans sista tid i livet av sjukdom. Han lämnade ifrån sig makten för 40 år sedan, men hans ande vilar fortfarande över republiken Finland. 

Ett program av Julia Wiræus, Sveriges Radio, 2022.

Medverkande:

Timo Kekkonen, barnbarn till Urho Kekkonen.

Henrik Meinander, professor i svenskspråkig historia, Helsingfors universitet.

Kati Katajisto, historiker vid Helsingfors universitet.

Pär Stenbäck, före detta politiker (SFP) och kollega till Urho Kekkonen.

Jaakko Iloniemi, tidigare toppdiplomat.

Staffan Bruun, tidigare journalist vid Hufvudstadsbladet.

Producent var Lotta Hoppu.

Programmet publiceras som ett resultat av det så kallade Nordvision-samarbetet. Nordvision är en organisation där Ålands Radio och TV Ab och andra nordiska public service-bolag samarbetar och gratisutväxlar tv- och radiomaterial.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »