Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 juli, 2021 - 08:00Uppdaterad: onsdag, 28 juli, 2021 - 08:00

Modellfotografen

Han kallar sig Lelle och utger sig för att vara fotograf. På nätet kontaktar han tjejer som vill bli modeller. Men när de ses för att plåta är det ofta nåt helt annat som händer.

Lelle föreslår att de ska ta allt mer avklädda och utmanande bilder. Ofta slutar det med att de har sex, och ibland våldtar han dem. Sen säljer han flera av tjejerna till män som han säger är med i ett nätverk av fotografer.

Några av tjejerna som Lelle utnyttjar går till polisen, men utredning efter utredning läggs ner. Han säger att tjejerna varit med på allt som de gjort, både när de har haft sex med honom och med de andra fotograferna.

Men när Lelle använt samma tillvägagångssätt i drygt tio år är det en polis som börjar lägga ihop de olika utredningarna, och efter ett tag framträder bilden av en av en hallick och våldtäktsman med en mycket väl utarbetad metod.

En produktion av Sverige Radio.

Medverkande:

”Miranda”, ”Natalie” och ”Johanna”: Tre av de unga kvinnor som den sk Modellfotografen dömdes för brott emot.

Elin Nelly: Utredare på Citypolisens sektion mot människohandel.

Anna Kullenberg: Kriminalinspektör på Citypolisens sektion mot människohandel.

Ulrika: Forensiker vid polisen.

Av: Lasse Edfast.

Producent: Ida Lundqvist.

Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.

År: 2021.

Programmet publiceras som ett resultat av det så kallade Nordvision-samarbetet. Nordvision är en organisation där Ålands Radio och TV Ab och andra nordiska public service-bolag samarbetar och gratisutväxlar tv- och radiomaterial.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »