Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 augusti, 2022 - 11:11
  • Elvira Lindberg från Cirkus Unik och Grete Sneltvedt, ledare för NIPÅ:s barn- och ungdomskulturprojekt. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Nycirkus och rörelseteater i NIPÅ:s barnkulturhelg

Nordens Institut på Åland bjuder i helgen på teaterföreställningar, cirkusuppträdanden och workshops för barn i åldrarna fyra till tolv.

- Det är ett av våra stora och långsiktiga mål, att kunna erbjuda kultur och konstupplevelser på en hög nivå också till de yngre, säger Grete Sneltvedt, projektledare på NIPÅ.

För föreställningarna står teatersällskapet Teater Tre med den interaktiva och mimbaserade föreställningen Osamsas, om ett syskonpar som har svårigheter att komma överens, och nycirkusgruppen Cirkus Unik, som utöver föreställningen Monster också bjuder på möjligheten att delta i workshops.

- Nycirkus har sina rötter i Frankrike och innehåller fler inslag av teater och scenkonst än vad traditionell cirkus gör. Just vi jobbar särskilt med föreställningar för barn och unga, och Monster handlar om den 11-årige Elliott, som har "monster i huvudet" som säger åt honom att han inte klarar av saker. Men genom föreställningens gång lär han sig hantera dem. Det är på ett sätt en teater för mental hälsa, säger Elvira Lindberg.

Föreställningarna går på Alandica både lördag och söndag, Osamsas vid klockan 13 och Monster 13.45. Båda dagar ordnar Cirkus Unik även workshops.
- Det är en stor del av vår verksamhet där barnen efter föreställningarna själva kan få testa på några av de teknikerna som finns i nycirkus. Här kan man få lära sig att gå på styltor, jonglera och kanske studsa lite, säger Elvira Lindberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »