Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 februari, 2023 - 16:21Uppdaterad: torsdag, 7 december, 2023 - 14:05
  • Torsdagsgästen
    Reija Lang var torsdagsgäst i Ålands radio

Reija Lang - jazzsångerskan från Kotka som blev ålänning

I mars flyttade Reija Lang till Åland med sin man. Bara några månader senare har hon grundat en kvintett och har flera jazzspelningar inbokade här.

– Åland valde mig, och inte tvärtom, berättar Lang, som var torsdagsgäst i Ålands radio.

Hon har under flera somrar besökt Åland, och redan i barndomen förälskat sig både i naturen och miljön. Havet har alltid varit viktigt för Reija Lang och hav hade hon också runt sig på barndomsorten Kotka i Östra Finland. Men det var först i mars som flytten till Åland blev av. 

Kärleken till jazzen kom tidigare, som en blixt från klar himmel under ett varuhusbesök i Stockholm 1996. 

– Jag var tvungen att fråga vid informationsdesken vad det var för musik som spelades. Det var Ella Fitzgerald, Like someone in love.

Den låten och den stunden i varuhuset fick Reija att söka sig till både Sibeliusakademins öppna jazzutbildning och New York där hon fick vara lärling hos jazzsångaren Mark Murphy.

Lang kände till att det fanns en åländsk jazzscen redan innan hon flyttade, men det var ändå slumpen - eller kanske ödet - som förde ihop henne med de övriga i Langitude Quintett.

– Tomas Tornefjell och jag är grannar och jag tänkte genast när jag såg honom att det där är en person som sysslar med musik.

På den vägen är det och i dag utgör Richard Palmer, Kjell Dahl, Tomas Tornefjell, Vladimir Shafranov och Reija Lang Langitude Quintet.

Lang lovar att ålänningarna kommer att höra mycket av både henne och kvintetten framledes.

För första gången i livet kommer hon dessutom att sjunga med benet i paket och kryckor. Hur det kommer sig, kan du höra i ljudklippet här ovan för.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »