Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 juni, 2018 - 08:32Uppdaterad: onsdag, 13 juni, 2018 - 13:13
  • Henning Karlsson Foto: Axel Eriksson
  • Arbetarskyddet Foto: Axel Eriksson

Ålands Radio granskar: Ungas arbetsförhållanden under sommaren

Har du haft problem med din arbetsgivare på sommarjobbet? Eller har du kanske frågor om arbetsavtal eller arbetsvillkor? Hör av dig till oss! Du får givetvis vara anonym. Henning Karlsson är arbetarskyddsingenjör och han berättade om vad man bör vara uppmärksam på då man börjar sitt sommarjobb.

Henning Karlsson är arbetarskyddsingenjör och berättade de viktigaste sakerna att tänka på när man ska börja på sitt nya sommarjobb.

- Ett skriftligt arbetsavtal ska man få direkt eller senast inom den första månaden.
- Man bör veta vilket kollektivavtal man tillhör. Man behöver inte läsa hela men titta igenom de viktigaste delarna.
- Man bör få en ordentligt introduktion till arbetsplatsen när man börjar.
- Det kan vara bra att anteckna vilka tider man arbetat.
- Man ska alltid få en skriftlig lönespecifikation.

Henning Karlsson menade att de vanligaste problemen brukar vara oklara villkor och att en ordentlig introduktion till arbetsplatsen saknas. Han säger att man särskillt inom hotell- och restaurangbranschen ska vara uppmärksam vad gäller scheman. Två veckor i förväg ska man få reda på vilka arbetstider som gäller. Efter arbetad period dubbelkollar man med sina egna uppskriva timmar, så att allt stämmer.

Minimilönerna på arbetsplatserna bildas till 95% av ett allmänt bindande och riksomfattande kollektivavtal. Det finns ca 150 st i Finland och de hittas på https://www.finlex.fi/sv/viranomaiset/tyoehto/

Har man några frågor kring arbetsförhållandena och villkoren så kan man höra av sig till arbetarskyddet på Åland eller till sin fackförening, ifall man är ansluten till en sådan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »