Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 augusti, 2023 - 13:11Uppdaterad: fredag, 18 augusti, 2023 - 13:15

Minnesmärke över Valdemar Nyman avtäcks - förening läggs ner

Inkommande veckoslut ordnar Valdemar Nymansällskapet i samarbete med några åländska församlingar ett evenemang som kallas Fördjupningsdagar i Valdemar Nymans landskap, till minne av landsprosten och författaren Valdemar Nyman.

Valdemar Nyman är utan tvekan en av de mest framträdande gestalterna i den åländska litteraturhistorien. 

– Han vidgade upp det som jag tyckte var väldigt smalt, inskränkt och tråkigt. Jag skulle inte vara präst idag om det inte vore för honom, säger församlingspastorn och Valdemar Nyman-experten Katarina Gäddnäs.

Valdemar Nymansällskapet bildades i slutet av 1980-talet och primärt var syftet att ge ut Valdemars böcker men nu tycker vi att vi uppfyllt vårt syftet så i och med det upphörde sällskapet att existera vid årskiftet, säger hon.

Under lördagens vandring på Prästgårdsnäset invigs ett minnesmärke över Valdemar Nyman, skapat av konstnären Olivia Sarling. Vandringen startar klockan 15:00.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »