Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 mars, 2022 - 11:13Uppdaterad: tisdag, 15 mars, 2022 - 11:14

Nya donationer till Önningebymuseet

Önningebymuseet har fått flera konstverk donerade till sig .

Det handlar om fem nya målningar som kan läggas till samlingarna. Solveig och Hubert Sonneborn har berikat samlingarna med två verk: en oljemålning av Anna Wengberg (1865-1936) och en oljemålning av Erik Juselius (1891-1948). Wengberg kom med i Önningebykolonin 1888 och hennes målning visar en interiör. Erik Juselius hörde inte till Önningebykolonin. Han kom till Åland i början av 1930-talet, men fortsatte i Önningebykolonins anda. Hans tavla visar två båtar vid en brygga.

Antti Hämäläinen har donerat en oljemålning av Gunnar Berndtson (1854-1895) - ett porträtt av prinsessan Dagmar som gifte sig med den ryske tsaren Alexander III och fick namnet Maria Feodorovna. Berndtson var inte med i Önningebykolonin, men donationen är verkligt välkommen eftersom såväl Edvard Westman som Victor Westerholm fick beställningar av det ryska kejsarparet 1894.

Ida Benita Laanti-Helander skänkt två målningar till Önningebymuseet: en akvarell av Bo Högnäs och en målning av Lotta Jaakkola. Högnäs akvarell visar ett höstlandskap medan Jaakolas målning har sjöfågelmotiv.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »