Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 11:15Uppdaterad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 11:17
  • Alexandra de Haas, Carina Aaltonen, Brage Wilhelms och Rauli Lehtinen, foto Kjell Brändström.
  • Rädda lumparns projekt vid Storängsdiket
  • Vatten på väg från reningsbassängen vid Storängsdiket ut i Lumparna

Rädda Lumparn jobbar på

Föreningens ordförande Brage Wilhelms menar på att den globala uppvärmningen kan vara den största orsaken till situationen i Lumparn. Det är ännu lite för tidigt för att se några förbättringar i närmiljön tack vare dammen vid Storängsdiket i Jomala, men nog fungerar den konstaterar föreningsmedlemmarna. - Den stora förekomsten av särskilt dunkavle är ett bra bevis på det, säger Carina Aaltonen.

I augusti rapporterade Husö biologiska station att vattenkvalitén i Lumparn är sämre än vanligt. Då man jämför med tidigare data märker man bland annat ett försämrat siktdjup och en ökad förekomst av alger.

Föreningen Rädda Lumparn tar rapporten på största allvar men tycker att de som liten föreningen har små resurser för att påverka. - Det största ansvaret måste komma från de som har den politiska makten, understyker föreningsmedlemmarna.

Idag har föreningen Rädda Lumparn 80 stycken medlemmar. Sekreteraren Alexandre de Haas, berättar att man fick in 15 stycken nya medlemmar bara några dagar efter att deras broschyr hsde gått ut till alla hushåll på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »