Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 april, 2016 - 09:00Uppdaterad: onsdag, 28 april, 2021 - 12:02

Vi Minns Tjernobylolyckan 1986

Natten till lördagen den 26 april 1986 skedde en explosion i Tjernobyls kärnkraftverk men det var inte förren två dygn senare som myndigheterna i Finland fick uppgifter om detta. På Åland märkte man det först genom att en partikel fastnat i en av mätarna vid flygplatsen men analysen av den försenades på grund av en tjänstemannastrejk. Dåvarande biträdande brandchefen i Mariehamn och befolkningsskyddschefen i Mariehamn Per-Anders Nordqvist började genast med flera olika mätningar och flera olika grupper startades för att organiseras bättre. Journalisten Rolf Lindqvist på Ålands Radio var med i en informationsgrupp som såg till att allmänheten fick rätt information. Men på grund av dåliga mätinstrument och bristen på utbildning av dessa mätinstrument ute i kommunerna så blev det blandade resultat. De flesta ålänningar höll dock sig lugna.
I Vi Minns den här gången diskuterar vi vad som hände då nyheten om kärnkraftsolyckan nådde Åland och vilka effekter det har haft här. Rainer Åkerblom är förvaltningschef på Ämbetsverket och han berättar vilka rutiner som kom till efter olyckan och Stani Steinbock är en varm motståndare mot kärnkraft och berättar vad han minns från händelsen. Christian Stormbom har satt ihop ett videoklipp som förklarar händelseförloppet i Tjernobyl och det visar vi först i programmet. Josefina Jansson är programledare och produent.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »