Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 november, 2021 - 22:00Uppdaterad: fredag, 12 november, 2021 - 14:00
  • Kulturmagasinet
    Claes Olsson, regissör. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Hur filmatiserar man en roman som handlar om 50 år?

I Kulturmagasinet vecka 45 tittar vi på regissören Claes Olssons filmatisering av Kjell Westös populära roman Den Svavelgula Himlen.

Romanen utspelar sig över en 50-årsperiod och följer en namnlös huvudkaraktär som efter att hans barndomsvän utsätts för ett mordförsök konfronteras med ett förflutet han varken lyckats hålla fast vid eller släppa taget om.
- När man filmatiserar ett sådant verk, där 400 sidor ska bli två timmar, blir förstås en del detaljer och sidokaraktärer lite fragmenterade. Men det är också lite tanken i en berättelse som mycket utspelar sig i form av minnen. Vi minns inte alltid saker exakt som de var, i kronologisk ordning, utan det är de starkaste intrycken och våra egna tolkningar som blir kvar, säger Claes Olsson.

Dessutom tar vi en titt tillbaka på Ålands radios kulturrapportering under veckan, som lyft upp allt från Nordiska litteraturveckan till bibliotekspolitik och en kortfilm om redaren Gustaf Erikson och hans arkiv.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »