Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 april, 2017 - 16:17Uppdaterad: tisdag, 4 april, 2017 - 16:19
  • Tove Fagerström och Sofia Enholm från Ålands natur och miljö. Foto Nina Smeds ÅRTV

"Återanvänd och ta reda på vad du äter"

Det bästa sättet att vara klimatsmart är att inte handla alls. Det rådet ger Tove Fagerström och Sofia Enholm från Ålands natur och miljö.

Hur ska man leva för att inte påverka klimatet och och hållbarheten i världen negativt? Ibland känns det som att vad man än gör så skadar man någon människa eller något djur oåterkalleligt.

Men Tove Fagerström och Sofia Enholm ger några goda råd till hur man minskar sin klimat- och världspåverkan. Tove Fagerström har ansvar för bland annat verksamhetsområdena folkbildning och Operation giftfritt dagis samt nätverket Agenda 21. Hon är i grunden cell- och molekylärbiolog med förkärlek för miljögifter samt vetenskapsjournalist. Sofia Enholm har ett brinnande intresse för miljö- och livsstilsfrågor och en fråga som Sofia själv funderat på många gånger och som hon skulle vilja att samhället i stort frågar sig är; vilken av vargarna inom sig ska en mata för att vara lycklig? Den vargen som hungrar efter yttre materiella ting, eller den vargen som vill hitta lyckan i sitt inre och i sitt sammanhang?

Vilka är bättre lämpade än just dessa två till att ge råd.

Förutom att låta bli att handla något kan man tänka på att, om man ska köpa något, satsa på återanvändning. Med mat är det fortfarande närproducerat ekologiskt som gäller. 

De tipsar också om att söka på nätet om man är tveksam till någon ingrediens i de matvaror man köper. I de flesta fall får man svar på om det är hållbart att handla just den varan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »