Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 november, 2016 - 10:16Uppdaterad: torsdag, 17 november, 2016 - 10:18
  • Helena Gottberg Foto: Josefina Jansson
  • Helena Gottberg framför huset där Getaboden startades. Foto: Josefina Jansson

Getabodens Helena Gottberg berättar

Det var i maj 1954 som Helena Gottberg öppnade upp butiken i ett av rummen hemma på gården. Nu när hon har gått i pension på riktigt sedan några år kan Helena Gottberg se tillbaka på drygt 60 år som butiksinnehavare.

När Helena Gottberg hade gått två år på handelsskolan i Helsingfors startade hon upp en egen butik i ett utav rummen hemma i huset där hon och hennes föräldrar och syskon bodde i. Ett rum på kanske 25 kvadratmeter utgörde butiksdelen och lagret höll hon i källarn, i lillstugan och där det fanns plats.

Det var den 24 maj 1954 som var första dagen som Getaboden öppnade och sedan var den kvar i samma hus som dock byggdes ut lite under årens lopp, fram till 1990. Då flyttade Getaboden till gamla andelshandelns hus i Vesertgeta och Helena Gottberg gick i bolag med bland annat sin dotter.

Så Helena Gottberg vet hur det är att driva butik i sitt hem samtidigt som hon tog hand om barnen och hennes man arbetade med att köra buss. Det blir mycket minnen och nostalgi i programmet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »