Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 januari, 2017 - 15:22Uppdaterad: tisdag, 24 januari, 2017 - 15:40
  • Maria Karlström bearbetar en blomma, foto: ack
  • Maria Karlström vid guldsmed Simons gamla disk, foto: ack
  • Blommor, blommor, blommor, foto ack
  • Fredrik Lundberg demonstrerar Guldvivas nya laserapparat för lödningsarbeten, foto: ack
  • Guldsmed M. Simons gamla skylt, foto: ack

Guldsmed Maria Karlström - Blomman, Förgätmigej och mycket annat

Om två år firar guldsmeden Maria Karlström 30 år som egen företagare i smyckesbranschen. Då hoppas hon att företaget Guldviva i Sjökvarteret har fått större lokaler med ordentlig plats för smyckesverkstaden.

Om man säger Maria Karlström tänker antagligen de flesta ålänningar i samma ögonblick på Blomman som nästan har blivit en symbol för Maria och hennes smyckestillverkning. Sedan länge har hon sin verksamhet i Sjökvarteret där hon nu hoppas kunna bygga ut för att få ordentlig plats för sin verkstad. Tanken är också att kunna inreda med gamla fina vitriner och diskar från guldsmeden Simons affär som en gång fanns på Torggatan i Mariehamn. Hon funderar också på att börja tillverka till exempel vigselringar liknande de som var moderna under det tidiga 1900-talet för att på så sätt knyta samman den äldre guldsmedstraditionen med den moderna. Vi har träffat Maria Karlström för att prata om framtidsplaner och om ett yrke som kräver känsla och öga för smycken som ska locka den som får ett, eller som köper ett själv, att vilja bära det ofta!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »