Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 december, 2016 - 11:24Uppdaterad: fredag, 2 december, 2016 - 10:15
  • James O´Reilly med sonen MacKinley, foto: ack
  • Maria O´Reilly, foto: ack
  • Lille MacKinley efter en av sina många hjärtoperationer, foto: privat

En hel pojke - ett halvt hjärta

Kan man leva med bara ett halvt hjärta? Ja, tack vare avancerad kirurgi går det även om det är jobbigt. Idag träffar vi Maria och James O´Reilly som berättar om sin lille son MacKinley, 2 år, som föddes med ett hjärta som saknar sin vänstra halva.

När Maria O´Reilly, som har sina rötter på Kökar, och hennes skottske man James O´Reilly väntade sitt femte barn fick de halvvägs in i graviditeten veta att barnet hade ett allvarligt hjärtfel, det saknade den vänstra delen av hjärtat. Trots risken att mista barnet genast efter förlossningen beslöt föräldrarna behålla det och tacka nej till den abort de erbjöds. När MacKinley föddes fanns två alternativ, operera och hoppas på det bästa eller låta pojken dö. Valet för föräldrarna var lätt och tack vare flera komplicerade operationer är MacKinley idag en liten kille som kan leka tillsammans med sina fyra äldre systrar. Men även om han idag mår hyfsat bra måste han inom kort genomgå ännu en stor och komplicerad operation för att få ett drägligt liv och på längre sikt kan hjärttransplantation komma ifråga.
Vi vet inte hur länge vi får behålla MacKinley, men vi lever här och nu och just nu är det lugnt, vi kan alla njuta av livet, säger föräldrarna som ni möter i ett samtal med Ann-Christine Karlsson.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »