Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 juli, 2017 - 11:56
  • Konstnären Katja Syrjä har använt vass i ett konstprojekt och lärde sig mycket om hur vassen konkurrerar ut andra växter och även djur. Foto: Nina Smeds ÅRTV
  • Katja Syrjä tillverkade papper av vass och även en kulram som visar hur vassen brer ut sig allt mer på stränderna. Foto Nina Smeds ÅRTV

Katja Syrjä - Med vass som sitt medium

Konstnären Katja Syrjä, baserad i Mariehamn, höll 2015 en utställning i Eckerö Post- och Tullhus på temat vass. Ålands radio träffar henne i hennes ateljé för att höra vad just vass betyder för henne.

- Jag har alltid sett mycket vass i skärgården i Nystad där jag bor, och när jag flyttade hit åkte jag ofta via norra Åland hem. Jag såg att vassen höll på att ta över stränderna i speciellt Brändö, och det var ingen som pratade om det, så jag och Tiina Vainio, konstnär från Åbo, bestämde oss för att göra en utställning för att väcka diskussion om vass, säger Syrjä.
Sedan hängde ytterligare fyra konstnärer med, och det resulterade i skulpturer, fotokonst, installationer, handgjort papper av vass och video.
- Vi fick rekordmycket besökare, över 11 000, och det blev mycket diskussion. Det var som att många upptäckte det, som inte hade tänkt på det förut, säger Syrjä, som själv lärde sig att se vass som en växt man kan tala både för och emot, beroende på hur människa och natur samverkar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »