Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 januari, 2017 - 16:29Uppdaterad: måndag, 23 januari, 2017 - 16:32
  • Tor Erik Söderlund, vd för Långnäs hamn AB, foto: ack

Långnäs hamn 18 år efter invigningen av nya kajen

Den första juli i sommar är det 18 år sedan den nya kajen i Långnäs hamn invigdes. Förutsättningen för hamnens utveckling var att Åland fick behålla tax free och idag kan vd Tor-Erik Söderund konstatera att det har gått bra för hamnbolaget.

I slutet av 1990-talet slopades tax free inom EU men Åland fick ett undantag. Det här innebär som vi alla vet att det ombord på fartygen mellan Finland och Sverige fortfarande finns skattefri försäljning under förutsättning att fartygen anlöper Åland. Detta undantag var en förutsättning för en utveckling av Långnäs hamn. På hösten 1998 började man därför bygga en ny kaj för att kunna ta emot de stora passagerarfartygen men även andra fartyg och den 1 juli 1999 invigdes den nya kajen. I dagens arkivdyk lyssnar vi på ett litet program från invigningsfestligheterna för snart 18 år sedan och dessutom träffar vi Tor-Erik Söderlund, vd för Långnäs hamn AB, som kan berätta om hur hamnen utvecklats under åren. Förutom Viking Lines och Tallink-Siljas fartyg som anlöper hamnen på nätterna trafikeras Långnäs även av Finnlines fartyg både på dagtid och på nätterna och av Fjärdvägen. Idag går en stor del av godstransporterna till och från landskapet via hamnen i Långnäs.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »