Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 mars, 2017 - 08:00Uppdaterad: fredag, 31 mars, 2017 - 08:00
  • Från vänster: Britta Jansson, Ann-Lis Nordqvist, Peggy Eriksson och Tove Uwemo Moritz.
  • Mammalådan kollektion 2016. Foto: Josefina Jansson

Mammalådan 80 år!

Moderskapsförpackningen fyller i år 80 år och vi pratar om lådans historia med två pensionerade hälsosystrar, en representant från FPA och en blivande mamma som visar upp årets mammalåda.

Det var alltså 1937 som de första moderskapsunderstöden delades ut för att stävja den höga barnadödligheten. År 1949 erbjöds alla blivande mödrar som gick på hälsokontroller moderskapsunderstöd i form av mammalådan eller ett ekonomiskt stöd. På den tiden var det hälsosystrarna på rådgivningen som delade ut mammalådorna och både utseendet och innehållet har ändrats genom åren. Tove Uwemo Moritz är en blivande förstagångsmamma och hon tar med familjens mammalåda som de just hämtat ut.
Peggy Eriksson kan mer om mammalådans historia och de pensionerade hälsosystrarna Ann-Lis Nordqvist och Britta Jansson minns hur lådorna såg ut förr i tiden och vilken betydelse de haft för åländska familjer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »