Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 november, 2016 - 13:48Uppdaterad: tisdag, 15 november, 2016 - 14:46

Mari Boine och den åländska jojken

Det blev premiärframförande av en åländsk jojk när Ålands Radio träffade världsmusikartisten Mari Boine.

Och tal om åländsk yoghurt med lakritssmak, nånting som hon vill ta med hem till Norge.

Om Mari Boine hade valt att fira sin 60-årsdag hemma i Norge hade det blivit uppvaktning av både nuvarande och tidigare statsministrar.I stället gav hon en intm konsert i Alandicas auditorium till stående ovationer.

Nu fick statsministern istället nöja sig med en videohälsning. https://www.nrk.no/sapmi/mari-boine-fyller-60-_-se-kjendisenes-videohilsninger-her-1.13215481

Mari Boine är en firad världsartist och musiktidningen Rolling Stones Magazine har beskrivit en av hennes konserter som imponerande, oförglömlig och hypnotisk.

Det är tack vare kusindottern Irene Mattsson som den här artisten med världen som arbetsfält valde Åland. Och hon har stannat kvar en vecka och hunnit uppleva mycket av Åland och det åländska.

Mari Boine berättar för Gomorrons Kjell Brändström att hon växte upp i norra Norge nära Finland och älskar finsk lakrits. När hon upptäckte den åländska lakritsyoghurten blev det en fullträff.

Nu har hon dragit vidare från Åland och uppträdande på Teneriffa är nästa mål. I februari kommer hennes nya skiva, den första på engelska så det blir ett sidospår från den traditionella samiska jojken.

Du kan höra intervjun och den åländska jojken här och kring jul sänder vi ett längre program med Mari Boine.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »