Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 december, 2016 - 15:34Uppdaterad: tisdag, 13 december, 2016 - 15:35

På menyn - Julens kakor, recepten

För dig som vill prova baka något av allt det goda vi pratade om i På menyn idag serveras här recepten!

I På menyn har vi under åren eftersträvat att inom programtiden laga tre, fyra olika rätter varje gång. I princip har vi lyckats med det. Denna sista gång i år har vi valt raka motsatsen. Nästan allt som finns på bordet idag sjunger långsamhetens lov.

I bokstavsordning presenterade Teddy Donobauer följande läckerheter:
Aniskakor: 4 ägg och 240 gr socker körs i matberedaren i 50 minuter (där rök hela programtiden) 250 gr kärnvetemjöl och 10 gr anisfrön blandas i äggsmeten.
Klicka ut smeten på bakpapperklädd plåt med bra utrymme att flyta ut.
Låt stå och torka i minst 8 timmar. Bakas nästa morgon gyllengula. Knapriga och 'gifter sig' bäst med exempelvis Vino Santo, Eiswein eller liknande söta saker.

Cheesecake med smak av glögg och pepparkakor: Krossa 200gr pepparkakor och blandas med 100 gr smält smör och fördela jämnt i en bakplåtspappersklädd springform.
Blanda sedan ihop 200 gr Philadelfiaost, 2 dl turkisk joghurt och några matskedar florsocker (smaka!) samt vaniljsocker.
Värm 1 dl vit glögg och smält 100 gr vit bakchoklad. Blötlägg 5 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, krama sedan ur dem och smält dem i den heta glögg- och chokladblandningen.  Medan du sedan vispar 2 dl vispgrädde till hårt skum svalnar din glöggchoklad med gelatinet, det blandas ner i ostkrämen där du nu tillsätter pepparkakskryddor, finns i färdigbandade påsar i kryddhyllan.
Sist rörs grädden ner i bunken och det hela hälls i springformen som bottnats med pepparkakskrosset. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp  i mist fem timmar. Dekoreras på önskat vis med vad som finns tillhanda..

Kokostoppar görs rimligen på äggvitor som blir över när man gör sådant som klenätter som kräver mycket äggula. 
I en tjockbottnad kastrull rör man idogt ihop 2 äggvitor med 1 dl socker under långsam uppvärmning, får inte bli varmare än 60 grader.
När äggmassan är rinnig och lättflytande tas kastrullen av plattan och 200 gr riven kokos tillsätts. Toppar formas med sked på silikonpapper och bakas i 180C till gyllenbrun status. Låt svalna på plåten. Kan skos med mörk choklad..

Vaniljhorn görs på 100 gr malda och skalade mandlar som knådas samman med 200 gr smör och 280 gr mjöl och 80 gr florsocker. Degen rullas in i folie och läggs kall en timma. Rullen skärs i halv cm bitar och varje bit formas hastigt till ett horn. Bakas i 10 minuter till gyllene färg varefter de hastigt rullas runt i en blandning av vaniljsocker och socker på en flat tallrik. De är mycket sköra så man måste ta det lugnt.

Julstollen görs som en fin vetedeg med mer socker smör och ägg än vanliga kanelbullar. Degen rullas ut i en fyrkant en tredjedel in på degen från ena långsidan läggs en sträng av marcipan. I degen finns redan hackad suckat, syltade apelsinskal, kanderad angelica (kvanne). första tredjedelen slås över marcipanranden och den sista tredjedelen viks tillbaka som ett lock. Degen får en typisk kant där locket slutar. Bakas i 190-200 grader tills gyllenbrun och klar. (30-40 minuter) Snöas ner med florsocker.

Änglavingar: blanda smör, florsocker och vetemjöl, lika mycket av varje.. säg 25 gr, till en mjuk massa. På bakåltspapper styrks med en 'lilleman' eller palettkniv en tunn båge som sedan bakas i några minuter på 150 c. Får svalna på plåten och tas sedan loss med en palett.. 'rasrisken' är överhängande därför gör man många fler än man behöver till den dekor som man vill använda dem till. De går naturligtvis utmärkt att äta som de är.

Slutligen, Kombucha är den spritsiga, friska dryck som en svamp-bakteriekultur med japanskt ursprung ger efter några veckors tillväxt i sötat svart eller grönt te. En jäsning sker men utan att producera alkohol. Efter att den s k 'scobyn' har vuxit sig stor tas den bort,och får bli mamma åt nya kulturer. Den en gång jästa drycken ges mera socker och mera te och man blandar ner den frukt som man vill skall ge karaktär åt drycken, i Teddys fall är det f n jordgubbar och blåbär. Tidsperspektiv på en ordentligt hälsosam dryck är 6-8 veckor så i år hinner ni inte till jul.

Om ni vill pröva hälsar ni på Teddy i Godby och får en baby med er hem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »