Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 januari, 2017 - 16:34Uppdaterad: onsdag, 18 januari, 2017 - 11:00
  • Monica Clemes och Åsa Ulfves, foto: Alexander Lindberg
  • Jessika Löfgren Eriksson, foto: Kjell Brändström

Pensionsreform och sanering av Lilla Holmen

Pensionsreformen som trädde i kraft vid årsskiftet och sanering av fågelinfluensavirus på Lilla Holmen! Det var minst sagt vitt skilda ämnen som avhandlades i Ålands Radio under förmiddagen.

Den mångomtalade pensionsreformen trädde i kraft vid årsskiftet och innebär en del förändringar i hela pensionssystemet. Ju yngre du är desto högre upp i åldern är det meningen att du ska jobba före du kan gå i pension. Förändringen beror på att den förväntade livslängden stiger. Dessutom försvann deltidspensionen vid årsskiftet och ersattes av en partiell ålderspension.

Det här var några av de saker som diskuterades i förmiddagens program då vi hade besök i studion av Monica Clemes som jobbar med lanskapets pensionssystem och Åsa Ulfves från Pensions Alandia.

Vårt andra ämne för dagen var saneringen av Lilla Holmen i fågelinfluensans spår. Före jul gjordes en första desinfiering av byggnaderna och kalk spreds i området. Nu ska de tre husen där fåglar vistats grovtvättas och desinfieras på nytt. Utrustning av plast och metall rivs och placeras i en kontainer som förs till fastlandet medan inredning av trä sannolikt ska brännas, berättade länsveterinär Jessica Löfgren Eriksson som anlitats av landskapsregeringen för att övervaka saneringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »