Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 maj, 2017 - 14:44Uppdaterad: tisdag, 30 maj, 2017 - 14:45
  • Lektion i "runristning", närmast kameran till vänster Gunilla Nilsson, foto ack ÅRTV
  • Alvin Henrikson är nöjd med sin namnskylt! foto: ack ÅRTV
  • Här ska det tillverkas små skinnpåsar! foto: ack ÅRTV
  • Brödgräddning över öppen eld, foto: ack ÅRTV

Vikingaåsens åk 4 i Vikingabyn

Vikingar för en dag, det blev eleverna i årskurs 4 i Vikingaåsens skola. Med liv och lust gick de in för sin speciella skoldag i Vikingabyn i Saltvik och att det regnade det gjorde rakt ingenting!

Nu ska vi vandra tillbaka i tiden, tillbaka i tiden till vikingatiden i Saltvik på Åland! Hand i hand och mässande denna ramsa förflyttade sig närmare 40 barn från Vikingaåsens skola från nutid till vikingatid för en helt annorlunda skoldag i Vikingabyn i Kvarnbo. Regnet strilade men i långhuset sprakade brasan i eldstaden och barnen grep sig verket an att göra snoddar av skiftande slag, och små läderpåsar för diverse småsaker och inte minst bakade de bröd som gräddades på en plåt över den öppna elden. Eleverna fick också lära sig att rista, eller snarare skiva, runskrift! Och allt var lika spännande och intressant.
En lärdom från dagen var att det nog var spännande med vikingatiden och att människorna måste ha varit väldigt kreativa då eftersom de måste kunna fixa allting på egen hand!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »