Blandad bild om "brain drain" på Åland
Det finns flera myter om ålänningar i förskingringen. En går ut på att de flesta kommer hem när det är dags att varva ned, eller bilda familj. Men det är åtminstone delvis just en myt. De flesta av de som läser vidare efter gymnasienivån på Åland blir faktiskt kvar här. Men företagen vill ha fler högkvalificerade arbetstagare.
I en serie artiklar i finländska medier får Åland klä skott både för bristande utbildningsnivå och för det som kallas "brain drain", alltså att högutbildade ålänningar flyr landskapet för arbete i andra nordiska länder - huvudsakligen Sverige.
Allt började med en artikel i Maaseudun Tulevaisuus, Landsbygdens framtid på svenska, där man använder finska Statistikcentralens studerandestatistik. Men där finns bara uppgifter om ålänningars studier i Finland. Eftersom runt 70 procent av de ålänningar som studerar vidare utomlands efter gymnasiet gör det i Sverige, saknas dessa uppgifter i statistiken - det blir som om den stora gruppen inte studerar vidare alls.
I verkligheten studerar ålänningar vidare efter gymnasiet i högre omfattning än genomsnittsfinländaren.
Men vad händer sedan då? Flyr högutbildade ålänningar Åland för karriärer utanför Åland? Vi ställde frågan till Åsubs statistiker Gerd Lindqvist.