Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 februari, 2023 - 17:00
  • Veronica Thörnroos tar avstånd från infrastrukturministerns uttalanden.

Lantrådet tar avstånd från infrastrukturministerns visioner - ”Finns det ingen fungerande skärgårdstrafik kan vi lägga ned skärgården”

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) delar i en intervju med Ålandstidningen sina åsikter om skärgårdstrafikens utveckling. Förslag som lantrådet Veronica Thörnroos (C) tar avstånd ifrån.

- Den nu sittande landskapsregeringen har inga sådana planer, säger hon.

Christian Wikström menar i intervjun att skärgårdstrafikens norra linje kunde delas in i två färjepass, så att de som ska till Brändö får byta färja i Kumlinge, något som i sin tur kunde leda till en kapacitetsökning som möjliggör nedläggningen av den tvärgående linjen. Han öppnar också för att lägga ned ytterligare en kortare linje i den norra skärgården.

Veronica Thörnroos säger att hon förstår att hans visioner kommer nu med tanke på höstens lagtingsval, men att hennes förhoppning är att samtliga av skärgårdstrafikens linjer och den nuvarande turtätheten ska bestå.
- Skärgårdstrafik är basservice. Finns det ingen fungerande skärgårdstrafik och förnuftig turlista så kan vi lägga ned hela skärgården. Har du ingen fungerande trafik så kan du inte få det andra i skärgården att fungera hela.

Helt nöjd är hon ändå inte med utvecklingen av skärgårdstrafiken under den pågående mandatperioden.
- Jag hade varit nöjd om tunnelprojektet hade varit påbörjat, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »