Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 oktober, 2024 - 16:17Uppdaterad: tisdag, 1 oktober, 2024 - 16:17

Örebro har infört Cambio Cosmic: “Det är klart att det finns utmaningar”

Region Örebro län har sedan en och en halv vecka tillbaka infört vårdinformationssystemet Cambio Cosmic – det omdebatterade system som även ska införas här på Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS.

Örebro är den första av nio regioner i den så kallade Sussa-gruppen att införa systemet, något som försenats med fem månader på grund av leverantören. Regionen har förberett införandet i flera år. Här på Åland utbildas i år ÅHS personal i systemet som ska vara infört innan slutet av 2025 om EU ska bevilja resiliensmedel för projektet. Överläkaren Martin Gunnarsson, programägare för Cosmic och områdeschef för specialiserad vård i Region Örebro säger att införandet av systemet är komplext och att man fortfarande har mycket att arbeta med. Gällande vårdpersonalens respons på det nya systemet säger han att man efter den första veckan både upptäckt saker som fungerar bättre än tidigare men också saker som upplevs krångligare.  
– Det är klart att det finns utmaningar, allt upplevs inte till det bättre från start men vi har goda förutsättningar för ett mer användarvänligt system när vi väl har skruvat på funktioner och arbetssätt, säger Martin Gunnarsson. Svenska konkurrensverket meddelade i slutet av 2023 att man stämmer regionerna i Sussa-gruppen eftersom man anser att de brutit mot lagen om offentlig upphandling då man antog Cambio Cosmic. Förvaltningsrätten i Karlstad som ska ta ställning till Konkurrensverkets yrkanden har ännu inte fastställt något eventuellt rättegångsdatum.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »